Anglická slovíčka

Denně nová slovíčka, slovíčka k vytisknutí

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Jsou certifikáty k něčemu?


V dnešní době je velmi in udělat si nějaký ten certifikát z angličtiny. Nejpopulárnější jsou asi Cambridgeské FCE nebo CAE a pro použití v USA TOEFL. Je to ale skutečně k něčemu? Stojí ona investice cca 5000,- Kč za to?

Pojďme si nejdříve ujasnit, co to vlastně jazykový certifikát v reálu je. Jazykový certifikát je potvrzení vydané nezávislou důvěryhodnou autoritou o úrovni vašeho jazyka. Toto je certifikát. Nic víc, nic míň. Podmínky splnění stejně tak jako i související pravidla hry určuje autorita, která certifikát vydává.

Certifikát stvrzuje určitou bazální úroveň zvládnutí jazyka. Samozřejmě nemůže zaručit, že budete s jazykem dobře fungovat v konkrétní situaci nebo na konkrétní pracovní pozici. Jenomže když se ucházíte o místo, tak světově uznávaný certifikát je to jediné, čemu zaměstnavatel může alespoň trochu věřit. Protože u pohovoru přece všichni umí všechno, že? A vyzkoušet si vás znamená hodnotit vaše schopnosti na základě pětiminutového rozhovoru, což může být velmi zkreslující - na obě strany.

Toto je hlavní smysl a účel jazykových certifikátů. Jestliže máte své teplé místečko, kde chcete zůstat do konce života, pak je vám certifikát na nic. Jestliže placujete v oblasti, kde je angličtina "nice to have" ale né "must have", tak je vám certifikát také k ničemu.

Zkrátka a jednoduše zamyslete se nad tím, kdy můžete využít možnost doložit úroveň vašeho jazyka. Pokud na nic nepřijdete, certifikát asi není ta nejvhodnější investice.

Kromě doložení vašich schopností má jazykový certifikát ještě dvě další možná použití. Certifikáty lze používat jako milníky ve studiu a motivační nástroj. Například u nás nejznámější řada pěti Cambridgeských certifikátů obecné angličtiny (KET - PET - FCE - CAE - CPE) je právě takto koncipována.

V neposlední řadě pak certifikát stejně jako např. akademické tituly hladí ego :-).